Koelkast : keuzemenu


Koelkast kopen: welke koelkast is het beste?

 

 

Altijd vers gekoelde producten in huis

Geen keuken is compleet zonder koelkast, maar als je koelkast het na jaren trouwe dienst begeeft merk je dat er best veel komt kijken bij het zoeken naar een nieuw exemplaar. Een moderne koelkast is dan ook veel meer dan alleen een apparaat om voedsel en dranken koud te houden, door allerlei extra functies. Daarnaast zijn er ook steeds meer verschillende modellen, van een kleine wijnkoelkast tot een grote Amerikaanse koelkast. Maar hoe weet je nu eigenlijk welke koelkast je kopen moet? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel, zodat je straks alle informatie hebt om een goede keuze te maken.

 

Eigenschappen van een koelkast

Ga je een koelkast kopen, dan is het goed om eerst te weten welke eigenschappen allemaal een rol spelen bij het kiezen van jouw ideale model. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 

Afmetingen koelkast

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is waar je de koelkast gaat plaatsen. De ruimte in je keuken is niet onbeperkt, dus de afmetingen van een koelkast zijn belangrijk om te weten. Gelukkig worden bijna altijd de lengte, hoogte en diepte van een koelkast vermeld, zodat je dit eenvoudig kunt checken.

 

Inhoud koelruimte

Hoeveel producten je in een koelkast kwijt kan wordt aangegeven met de inhoud in liters. Nu zegt zo’n aantal liters je op het eerste gezicht misschien niet zoveel, maar je kunt over het algemeen de volgende verdeling aanhouden:

• tot 150 liter: geschikt voor 2 personen

• 150 tot 250 liter: geschikt voor 4 personen

• 250 liter of meer: geschikt voor 5 personen of meer

 

Vriezer

Een vriezer is erg handig als je regelmatig eten in grotere hoeveelheden koopt en deze langer vers wilt bewaren. In plaats van een losse vriezer te kopen kun je ook kiezen voor een koelkast met een vriesvak of een koelvriescombinatie met wat meer vriesruimte.

 

No Frost-functie

Ga je voor een koelvriescombinatie of koelkast met vriesvak, let dan ook op de aanwezigheid van een No Frost-functie. Deze zorgt er namelijk voor dat warme lucht en vocht automatisch worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er geen ijsafzetting en hoef je het vriesgedeelte nooit meer te ontdooien.

 

Kleur

Koelkasten zijn van traditioneel vaak wit maar tegenwoordig zijn ze in werkelijk alle kleuren verkrijgbaar. Van goud tot roze of van zwart tot zilver, je hebt alle mogelijkheden om een koelkast te kopen die perfect in je interieur past.

 

Energieklasse

Een koelkast is een van de grootste energieverbruikers in huis. Je wilt daarom een koelkast kopen die zo zuinig mogelijk met energie omgaat. Om dat te bepalen kijk je naar de energieklasse van de koelkast, wat aangeduid is met een energielabel. Koelkasten die in klasse B,C, of D vallen worden niet meer in de winkels verkocht. Goed om te weten, want een koelkast met label A is tegenwoordig dus juist een van de minst zuinige modellen. De zuinigste koelkasten hebben het A+++ label.

 

Groentelades en vershoudlades

De meeste koelkasten beschikken over een groentelade onderin de koelkast. Deze is bedoeld om groenten langer vers te houden. Een variant hierop is de vershoudlade. Deze heeft dezelfde functie als een groentelade, maar garandeert bovendien een constante temperatuur van 0 graden. Zo blijven groenten nog langer vers. Vershoudlades kom je vaak tegen in Amerikaanse koelkasten.

 

Luchtcirculatie

Misschien is het je wel eens opgevallen in je oude koelkast: onderin de koelkast is het vaak kouder dan bovenin. Kies je voor een koelkast met luchtcirculatie, dan kom je dit probleem niet meer tegen. De koude lucht wordt namelijk gelijkmatig door de koelkast verspreid, waardoor de temperatuur overal hetzelfde is.

 

Aantal regelingen

Wil je juist wel dat de temperatuur binnen de koelkast verschilt, bijvoorbeeld om dat je de flessen in het wijnrek op een specifieke temperatuur wilt houden? Kijk dan naar het aantal regelaars dat een koelkast heeft. Hoe meer regelaars, hoe meer mogelijkheden om de temperatuur af te stellen. 

 

 

 Soorten koelkasten

 

Zoals je ziet zijn er verschillende eigenschappen die ervoor zorgen dat een koelkast aan jouw specifieke wensen voldoet. Heb je deze op een rijtje gezet, dan wordt het tijd voor de volgende stap: kiezen welke soort koelkast je kopen wilt. Je kunt kiezen uit de volgende modellen: tafelmodel koelkast, kastmodel koelkast, koelvriescombinatie (upside-down), Amerikaanse koelkast (side-by-side), wijnkoelkast of een barkoelkast.

 

Tafelmodel koelkast

Het tafelmodel koelkast zie je vaak in keukens met weinig ruimte. De standaard afmetingen van de koelkast zijn 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. Daarmee past hij vaak prima onder of naast het aanrecht, zodat je bijvoorbeeld nog een gasfornuis bovenop de koelkast kwijt kunt. Sommige modellen beschikken zelfs over een vriesvak, waardoor het een ideale koelkast is voor eenpersoonshoudens.

 

Kastmodel koelkast

Wil je toch wat meer producten koud kunnen bewaren, dan kun je beter een kastmodel koelkast kopen. Deze uitvoering is hoger (minstens 90 cm) dan een tafelmodel en past dus niet meer onder het aanrecht. De meeste kastmodellen bieden genoeg koelruimte voor een gezin van vier personen.

 

Koelvriescombinatie (upside-down)

Een kastmodel met een vriezer onder het koelgedeelte noemen we een koelvriescombinatie. Omdat dit vroeger juist precies andersom was wordt dit ook wel een upside-down koelkast genoemd. Beide delen hebben afzonderlijk openende deuren, zodat het vriesgedeelte niet steeds opwarmt zodra je iets uit de koelkast pakt. Wil je de temperatuur van beide delen afzonderlijk kunnen afstellen, let dan wel op de aanwezigheid van meerdere regelaars hiervoor.

 

Amerikaanse koelkast (side-by-side)

De typische grote Amerikaanse koelkast is niet meer iets dat we alleen in Amerikaanse televisieseries zien, ook in steeds meer Nederlandse keukens zie je deze staan. Het koel- en vriesgedeelte worden hierbij niet boven elkaar geplaatst, maar naast elkaar. Dit wordt ook wel het side-by-side model genoemd. 

Vaak beschikken deze Amerikaanse koelkasten over een ice dispenser voor ijsblokjes, ijsschaafsel of koud water. Hou er dan wel rekening mee dat je hiervoor meestal ook een wateraansluiting nodig hebt. Ook zal het water met het oog op mogelijke bacteriën eerst gefilterd moeten worden. Deze filters zijn vrij prijzig en moeten op den duur vervangen worden, dus bepaal voor jezelf of je deze extra kosten de moeite waard vindt.

 

Wijnbewaarkast

Ben je een echte wijnliefhebber, dan weet je hoe belangrijke de juiste temperatuur is voor de smaak van je wijn. Sommige koelkasten bieden je de optie om de temperatuur van het ingebouwde wijnrek aan te passen, maar hier heeft lang niet iedereen genoeg aan. Je rode wijn bewaar je nu eenmaal op een andere temperatuur dan je witte wijn en hetzelfde geldt voor rosé en champagne. Met een wijnkoelkast (ook wel wijnbewaarkast of wijnklimaatkast genoemd) heb je alle mogelijkheden om je complete wijncollectie op de perfecte temperaturen te bewaren.

 

Barkoelkast

De barkoelkast is het kleinste model koelkast, zoals je deze vaak ook wel tegenkomt op hotelkamers. Je gebruikt deze niet als volwaardige koelkast, maar bijvoorbeeld om wat extra koelruimte voor flessen te kunnen gebruiken.

 

 

Welke koelkast moet ik kopen?

 

Eigenlijk weet je nu al genoeg om deze vraag te beantwoorden. Allereerst kijk je naar de beschikbare ruimte in je keuken. Is die ruimte beperkt? Dan zul je al snel uitkomen bij een tafelmodel of een kastmodel koelkast.

Heb je wat meer ruimte nodig en een gezin dat uit meer dan twee personen bestaat? Dan is een koelvriescombinatie of een Amerikaanse koelkast de meest complete oplossing. Hiermee kun je zowel koelen als vriezen. Heb je niet direct een complete koelkast nodig maar wil je gewoon een beetje extra ruimte voor je drankjes? Dan helpt een barmodel koelkast je uit de brand, waarbij de fanatieke wijnliefhebber zelfs een speciale wijnkoelkast kan kopen. Je zult zien dat de prijzen binnen elke categorie nog best uiteenlopen. In de meeste gevallen heeft dat te maken met de prestaties en extra functies. Duurdere koelkasten presteren bijvoorbeeld vaak beter qua energieverbruik en zorgen er met luchtcirculatie voor dat de temperatuur binnen de koelkast gelijkmatig blijft. Ook profiteer je bij de duurdere modellen vaak van extra functies, zoals No Frost en meerdere temperatuurregelaars. 


DEALER VAN ALLE GROTE MERKEN