Vaatwasser : keuzemenu


Vaatwasser kopen | Tips en informatie

 

 

Hoe werkt een vaatwasser?

Als je een vaatwasser kopen wil, sta je meestal vooral stil bij de functionaliteiten die het apparaat te bieden heeft. De algemene werking neem je voor lief. Toch is dat juist bij dit product heel interessant. Een afwasmachine is namelijk een zeer vernuftige uitvinding. Eigenlijk werkt elke vaatwasmachine op een vergelijkbare manier. Onder druk sproeit hij warm water tegen de vuile vaat om alles zo goed schoon te maken. Er zit een circulatiepomp in de machine die het water door de zijkant en de sproeiarmen pompt. Dit water wordt verwarmd en neemt in zijn baan ook vaatwasmiddel mee om de vaat te reinigen. Het vuile water wordt door een afvoerpomp via filters uit de vaatwasser gepompt. De filters houden het vuil tegen en de vaat wordt gedroogd door de warmte van de machine. Dit proces wordt door elke fabrikant op zijn eigen manier ingevuld. Daarom is er ruime keuze in modellen en kun je de ene vaatwasser vergelijken met de andere om jouw beste koop te vinden.

 

Eigenschappen van een vaatwasser

Omdat er veel keuze is op het gebied van vaatwassers is het goed om vooraf te weten wat je belangrijk vindt voor jouw exemplaar. Bijvoorbeeld het waterverbruik, de energieklasse, de maximale belading, de bestekvoorziening, de programmasoorten en het geluidsniveau.

 

Waterverbruik

Het waterverbruik van een gemiddelde vaatwasser bij een regulier programma is 10 tot 18 liter. Je kunt selecteren hoe zuinig jouw nieuwe vaatwasser moet zijn. De meeste modellen vallen onder de categorie ‘Zuinig’ of ‘Zeer zuinig’. Als je weinig vaat in de machine hebt zitten, kun je ook de optie ‘halve belading’ gebruiken. Dit scheelt ook in het waterverbruik.

 

Energieklasse

Aan de energieklasse kun je zien hoeveel stroom de vaatwasmachine gebruikt. Zoals bij alle elektrische apparaten zijn ook hier de fabrikanten verplicht om met de letters A t/m G aan te geven hoe energiezuinig het product is. Met een gemiddeld verbruik tussen de 0,80 en 1,20 kWh stroom per afwasbeurt vallen de meeste huidige modellen in de energieklasse A t/m A+++.

 

Maximale belading

Een eenpersoonshuishouden heeft een vaatwasser met een lagere maximale belading nodig dan een heel gezin, dat spreekt voor zich. Over het algemeen is een vaatwasser waar 8 couverts in passen groot genoeg voor een klein huishouden. Deze varianten zijn vaak 45 cm breed. De modellen met een breedte van 60 cm kunnen vaak 12 couvert of meer aan. Een couvert staat gelijk aan het servies en bestek voor één maaltijd voor één persoon.

 

Beladingssensor

Sommige varianten hebben een beladingssensor, die meet wanneer er te veel vaat in de vaatwasser zit.

 

Uitgestelde start

Ook een uitgestelde start is mogelijk: hiermee kun je kiezen of je de vaatwasser direct aan wilt zetten of op een later moment wilt laten starten.

 

Bestekvoorziening

De bestekvoorziening is soms een korf onderin de vaatwasser en soms een lade bovenin. Afhankelijk van het model kun je kiezen uit verschillende soorten programma’s die je kunt aanpassen aan de hoeveelheid en de vuilheid van de vaat. Denk daarbij aan een ecostand, een kort programma en een voorspoelprogramma.

 

Geluidsniveau

Of je het geluidsniveau van de vaatwasser belangrijk vindt, is vaak afhankelijk van waar het apparaat staat en wanneer je hem gebruikt. Staat hij bijvoorbeeld beneden in de keuken en zet je hem ’s avonds aan terwijl je boven slaapt, dan maken enkele extra decibellen niet uit. Maar in andere gevallen kun je er wel degelijk last van hebben en zoek je juist een product dat zeer stil is. De meest stille vaatwassers produceren een geluid van 40 dB of minder.

  

Soorten vaatwassers

 

Misschien twijfel je nog of een inbouw vaatwasser voor jou wel de beste keuze is. Of weet je niet precies wat nu het verschil is met een onderbouw of vrijstaande vaatwasser.

 

Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is een los apparaat in je keuken, die je niet inbouwt in een van de kastruimtes. Dit is soms de enige optie als er in je bestaande keuken geen mogelijkheid of ruimte is om de vaatwasser in te bouwen.

 

Inbouw vaatwasser: deels of volledig geïntegreerd?

Zoals eerder op deze pagina uitgelegd is een inbouw vaatwasser juist heel geschikt om helemaal weg te werken in je keuken. Een inbouwvaatwasser kan deels geïntegreerd of volledig geïntegreerd worden in de keuken. Bij een geïntegreerde vaatwasser blijft het bedieningspaneel zichtbaar vanaf de buitenkant. Bij een volledig geïntegreerde afwasmachine wordt het apparaat volledig weggewerkt en aangepast aan jouw keuken met het bedieningspaneel onzichtbaar in de bovenrand van de vaatwasser.

 

Onderbouw vaatwasser

Heb je geen paneel voor je vaatwasser dat aansluit bij de rest van je keuken? Dan kun je toch nog de ruimte van je keukenblok benutten met een onderbouw vaatwasser. Je hebt dan ook het gemak van een bediening en zichtbaar display aan de voorkant van de vaatwasser.

 

Vaatwasser of toch met de hand afwassen?

Als je het gezellig vindt om met je partner of gezin de afwas te doen na het eten, dan vervangt een vaatwasser deze gezelligheid natuurlijk niet. Hij zorgt er echter wel voor dat de vaat efficiënter en energiezuiniger schoon wordt dan onder een lopende kraan met warm water. 

Vooral het gebruik van het ecoprogramma zorgt ervoor dat de vaatwasser te verkiezen is boven afwassen met de hand. Dit zorgt voor een maximaal resultaat met de minste milieubelasting en het minste energieverbruik.

  

 

De beste vaatwasser kies je zo

 

Vind je het belangrijk dat je vaatwasser goed geïntegreerd is in je keuken? Kies dan voor inbouw of onderbouw. Als je hier niet veel waarde aan hecht, is een vrijstaand model perfect voor jou. Het geluidsniveau, het waterverbruik en de energiezuinigheid zijn allemaal onderdelen waar je vooraf een mening over hebt. Gebruik jouw wensen om vaatwassers te vergelijken en zo jouw beste vaatwasser te vinden. Kijk daarbij ook naar de verschillende programma’s die mogelijk zijn. Uiteraard geldt ook hier: hoe zuiniger, stiller en uitgebreider de vaatwasser is, des te meer je ervoor betaalt. Het is aan jou om te bepalen of je die investering op termijn terugverdient.

 

De trend op het gebied van vaatwassers

Vaatwasserfabrikanten proberen hun apparaten steeds efficiënter, milieuvriendelijker en beter te maken. Zo wordt de vaat sinds kort niet alleen gedroogd via condensdroging en ventilatiedroging, maar ook via het mineraal zeoliet. Deze zeer absorberende korrels zorgen ervoor dat de vaat sneller en energiezuiniger droogt. 

Een nieuwe innovatie is het hebben van een comfortlift. Hiermee kun je het onderste rek naar boven tillen, wat het in- uitruimen van de vaat een stuk gebruiksvriendelijker maakt.


DEALER VAN ALLE GROTE MERKEN