Kookapparatuur : keuzemenu


Fornuis kopen | Tips en informatie

 

 

Informatie over fornuizen

Simpel gezegd is een fornuis een combinatie van een kookplaat en oven in één. Je kunt grofweg drie typen fornuizen onderscheiden: 

• een fornuis waar zowel het kookgedeelte als de oven elektrisch zijn;

• een fornuis waar het kookgedeelte op gas werkt en de oven elektrisch is;

• een fornuis waar zowel het kookgedeelte als de oven op gas werken. 

Een standaard fornuis is aan de bovenzijde voorzien van vier kookzones: de plekken waar je je pan op zet als je aan het koken slaat. Ben je een uitgebreide koker of vind je het belangrijk dat je veel werkruimte hebt tijdens het koken? Kies dan bij het kopen van een fornuis voor een groter formaat met bijvoorbeeld vijf, zes of zeven kookzones.

 

De belangrijkste eigenschappen van een fornuis

Je hebt bij een fornuis niet alleen een onderscheid in het kook- en ovengedeelte. Er is bijvoorbeeld ook nog een verschil in de kookmethode (gas, elektrisch, keramisch en inductie) en de hoeveelheid kookzones. Echter zijn er meer eigenschappen aan een fornuis die van belang kunnen zijn bij het maken van je keuze. 

Sommige fornuizen kun je bijvoorbeeld verstellen in hoogte. Het is handig als je werk- of aanrechtblad niet op een standaard hoogte gepositioneerd is, omdat je zo flexibel bent met het plaatsen van een fornuis. Daarnaast maakt het ook nog uit of je op zoek bent naar een inbouw of vrijstaand fornuis. 

Als het op koken op gas aankomt, is er ook nog zoiets als een automatische vonkontsteking. Je hoeft dan niet op een apart knopje te drukken om de gaspit aan te steken, want dit gaat automatisch bij het aanzetten van de gaspit. Bij elektrische kookplaten is er nog meer waar je op kunt letten. Zoals bijvoorbeeld panherkenning die ervoor zorgt dat de kookplaat automatisch uitschakelt als je de pan van het vuur haalt. Restwarmte-aanduiding geeft aan of de plaat nog warm is op het moment dat je de pan eraf hebt gehaald. Met behulp van een boostfunctie kun je je kookzone gedurende een korte tijd een hoger vermogen meegeven. 

Ben je iemand die graag wokt? Dan kun je het beste een fornuis kopen met een aparte wokbrander.

  

Fornuizen met een oven

De meeste fornuizen die je kunt aanschaffen, bevatten een oven onder de kookplaat. In een oven kun je allerlei soorten voedsel bakken en bereiden. Het voordeel van een oven is dat vlees, vis, groente en aardappelen zonder al te veel vet klaargemaakt kunnen worden. Een oven heeft vaak overigens meer dan één functie. Er zijn namelijk ook multifunctionele ovens die deels de functie van een magnetron kunnen overnemen, die een stoomoven hebben ingebouwd of waarmee je gerechten kunt grillen. Tegenwoordig zijn er zelfs fornuizen die maar liefst twee ovens naast elkaar hebben ingebouwd. Vaak heeft zo’n fornuis een grote en een kleine oven. Handig voor wanneer je graag voor veel mensen tegelijk kookt en dus wel wat extra ovenruimte kunt gebruiken.

 

Soorten fornuizen

 

Je kunt een fornuis kopen in allerlei soorten en maten. De meest eenvoudige onderverdeling is op basis van kookmethode: op welke manier wil je je eten het liefste bereiden? De meest traditionele manieren zijn koken op gas en koken op elektriciteit. Maar door de jaren heen zijn er door de snelle technologische ontwikkelingen steeds meer manieren bijgekomen om eten op een fornuis te koken. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld ook keramisch koken of koken door middel van inductie.

 

Fornuis op gas

De meeste koks (zowel professionals als amateurs) koken nog steeds het liefste op een fornuis dat werkt op gas. Het is voor hen een vertrouwde manier, de temperatuur is makkelijk te regelen en alles wordt snel warm.

 

Elektrisch fornuis

Een elektrisch fornuis wordt ook gezien als een traditionele kookmethode en je komt het bij nieuwe kookplaten dan ook niet veel meer tegen. Een plaat of spiraal wordt bij een elektrisch fornuis verwarmd en geeft vervolgens hitte af aan de pan. De kookplaat reageert langzaam op aanpassingen van de warmte. Dit wordt vaak als een nadeel gezien, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken, bijvoorbeeld als je een sausje nog even wil laten doorsudderen nadat je de kookplaat hebt uitgezet.

 

Keramisch fornuis

Koken op een fornuis met keramisch glas is ideaal omdat de glasplaat een vlak en strak uiterlijk heeft en daardoor makkelijk schoon te maken is. Onder de glasplaat kunnen verschillende verwarmingstechnieken zitten, zoals elektrische spiralen, halogeenlampen en andere verwarmingselementen.

 

Fornuis met inductie

Een fornuis dat gebruikmaakt van inductie combineert de voordelen van koken op gas en keramisch koken. Er is geen sprake van een verwarmingsbron bij deze methode: de warmte komt namelijk van een magnetisch veld van de inductiespoel die onder de keramische plaat zit.

 

 

De keuze van het juiste fornuis

 

Als je een geschikt fornuis gaat kopen om je eten op te bereiden, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Allereerst is het van belang om rekening te houden met de ruimte die beschikbaar is in je keuken. De meeste fornuizen hebben standaard maten zodat ze gemakkelijk in bestaande keukens in te passen zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een losstaand fornuis aan te schaffen, zodat je wat minder aan maten gebonden bent. Vervolgens komt de kookmethode aan bod, zoals hierboven al is uitgelegd. Kies je voor gas, elektrisch, keramisch of inductie? Wil je in je keuken ook nog gebruikmaken van een oven? Ga dan voor een fornuis waar een oven al is ingebouwd. Als je niet zo veel zin hebt om na het koken veel tijd kwijt te zijn met het schoonmaken van je fornuis, doe je er goed aan om er eentje te kiezen met een plat, glad en egaal kookgedeelte. Tot slot komt ook de veiligheid aan bod. Als je kookt op gas creëer je open vuur in je keuken. Dat is natuurlijk een situatie waarbij je goed op moet letten, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Er zijn verschillende oplossingen om tijdens het koken een zo veilig mogelijke situatie te creëren. Zo hebben gasfornuizen thermokoppels ingebouwd die ervoor zorgen dat de gastoevoer stopt als de vlam onverwachts dooft. Ook zijn er ovendeuren verkrijgbaar met een ingebouwd kinderslot, zodat kinderen de oven niet kunnen openen.

 

Prijs en kwaliteit bij fornuizen

Een uitgebreid aanbod fornuizen zorgt ook voor grote verschillen in prijs en kwaliteit. Wat maakt een fornuis nu duur en wat lever je in als je voor een goedkoper exemplaar kiest? De manier waarop je wilt koken, bepaalt al voor een groot deel het prijsverschil. Een inductiekookplaat is nu eenmaal duurder dan een gaskookplaat. 

Daarnaast is het formaat van je fornuis ook van invloed op de uiteindelijke prijs, evenals de hoeveelheid kookzones. Zit er een oven onder het kookgedeelte en in welke energieklasse valt het totale apparaat? Het zijn allemaal zaken die de prijs van je fornuis bepalen. Weeg daarom voor jezelf goed af welke functies je beslist nodig hebt en hoe belangrijk het voor jou is dat het fornuis van de beste kwaliteit is. Iemand die gemiddeld één keer per week zelf kookt zal hele andere eisen hebben dan iemand die het liefst elke dag voor het hele gezin kookt. 

 

Nieuwe ontwikkelingen rondom fornuizen

De markt van fornuizen blijft continu in ontwikkeling. Niet alleen worden er voor bestaande apparaten steeds nieuwe functies en handigheidjes bedacht, ook de kookmethodes zelf blijven in beweging. 

Wat te denken van de mogelijkheid om gebruik te maken van een slim fornuis of slimme oven? Je kunt het apparaat dan verbinden met je Wi-Fi-netwerk en de oven bijvoorbeeld al voorverwarmen als je van je werk op weg naar huis rijdt. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is het koken op gas op een glaskookplaat. De gaspitten zitten dan bovenop een glasplaat. Deze beschermplaat van keramisch glas is vlak, zonder opstaande randen en elke gaspit heeft zijn eigen pannendrager. Omdat de glasplaat maar enkele centimeters dik is en vaak in je aanrechtblad verzonken zit, krijgt je keuken hiermee een zeer strakke aanblik. 


DEALER VAN ALLE GROTE MERKEN