Vriezer : keuzemenu


Vriezer kopen | Tips en informatie

 

 

Altijd heerlijk verse producten bij de hand

Met een vriezer kun je etenswaren invriezen. Dat is handig, want zo behouden de producten hun verse kwaliteiten. Prettig wanneer je wat voor later wilt bewaren, maar ook als je in grotere hoeveelheden inkoopt voor je gezin. Een vriezer werkt als volgt: door een gesloten leidingstelsel met koelmiddel onttrekt de vrieskast warmte aan de binnenzijde en staat deze weer af aan de buitenzijde. Zo kunnen er temperaturen tot wel 43 graden onder nul worden bereikt. Bij de meeste vriezers kun je temperatuur regelen met een thermostaat, zodat je zelf invloed hebt op de temperatuur.

 

Eigenschappen van een vriezer

Een vriezer kopen is dus een heel goed idee als je graag over verse producten beschikt. Maar dan is het wel belangrijk dat je precies weet waar je op moet letten. Om de beste vriezer voor jouw situatie te kiezen, kijk je naar de verschillende eigenschappen van elk model. We zetten ze hier op een rij zodat je precies weet wat er allemaal mogelijk is.

 

Netto inhoud

Voor veel mensen is dit het eerste waarnaar gekeken wordt. De netto inhoud van een vriezer zegt je namelijk hoeveel ruimte je hebt om etenswaren te bewaren. Ben je alleen of met z’n tweetjes, dan heb je aan een vriezer met 100 liter inhoud genoeg. Bestaat je gezin uit 4 personen, dan kijk je al snel naar een diepvries tussen de 100 en 200 liter. Voor de nog grotere families zijn er vanaf 200 liter nog verschillende mogelijkheden.

 

Energieklasse

Ga je een vriezer kopen, dan draait het niet alleen om wat de vriezer kan. Het is namelijk ook belangrijk om te weten hoe zuinig het apparaat is. Voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je energierekening. Gelukkig vertelt het energielabel je precies hoe zuinig de vrieskast van jouw keuze is. Op het gebied van vriezers geldt dat de modellen met label A het minst zuinig zijn en modellen met label A+++ het meest zuinig.

 

Invriescapaciteit

Wil je regelmatig grotere hoeveelheden tegelijkertijd in kunnen vriezen, dan is het verstandig om goed op de invriescapaciteit te letten. Deze geeft namelijk aan hoeveel kilo voedsel er per 24 uur ingevroren kan worden. Handig om te weten als je bijvoorbeeld een moestuin hebt en je oogst groente of fruit in wilt vriezen.

NoFrost: nooit meer ontdooien. Je kent het ongetwijfeld: het laagje ijsafzetting dat in je vriezer ontstaat en steeds dikker wordt. Dat komt door vochtige lucht die naar binnen komt wanneer de diepvries wordt geopend. Deze bevriest vervolgens, waardoor er ijsafzetting ontstaat. Een vriezer met NoFrost-functie zorgt ervoor dat die vochtige lucht direct weer naar buiten wordt afgevoerd. Daarmee behoort het vervelende klusje van het ontdooien van je vriezer voorgoed tot het verleden.

 

Bewaartijd voor stroomuitval

Het is al vervelend genoeg wanneer de stroom uitvalt, dus is het fijn als je dan niet ook nog eens al het eten uit je vriezer hoeft weg te gooien. Kijk daarom ook naar de bewaartijd bij stroomuitval, dan weet je zeker dat je voedsel ook in noodgevallen nog even goed blijft.

 

Omgevingstemperatuur

Bij een diepvries is de temperatuur binnenin het apparaat natuurlijk belangrijk, maar ook de buitentemperatuur speelt een rol. Deze bepaalt namelijk hoe goed je vriezer functioneert. Wil je de vriezer bijvoorbeeld in de schuur plaatsen, dan is het verstandig om naar de klimaatklasse te kijken. Zo weet je zeker dat vriezer ook bij lagere omgevingstemperaturen nog goed werkt.

Je bepaalt de klimaatklasse aan de hand van deze lettercodes:

SN 10-32 graden

N 16-32 graden

ST 18-38 graden

T 18-43 graden

SN-ST 10-38 graden

SN-T 10-43 graden

 

Geluidsniveau

Wanneer je een diepvrieskist in de schuur plaatst maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit hoeveel geluid deze produceert. Maar wanneer je keuken in open verbinding met de woonkamer staat is dat natuurlijk wel iets waar je op wilt letten. Een geluidsniveau onder de 38 dB geldt als zeer stil, van 38 en 39 dB als stil en daarboven als normaal.

  

 

Soorten vriezers

 

Nu je hebt bepaald welke eigenschappen voor jouw beste vriezer van belang zijn, is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van het juiste model. Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten.

  

Vrieskast

Een vrieskast is een vriezer met verschillende lades, die is voorzien van een deur die naar links of naar rechts opendraait. Dat laatste is belangrijk om te weten in verband met de plek waar je de vrieskast gaat plaatsen. Het voordeel van een vrieskast is dat je voedsel kunt verdelen over verschillende lades en zo overzichtelijk kunt indelen.

 

Tafelmodel vriezer

Een tafelmodel vriezer is ook een vrieskast, maar dan kleiner. Meestal hebben deze een hoogte van rond de 85 cm. Daarmee is het de ideale vriezer voor als je wat minder ruimte in huis hebt, of voor studenten die op kamers gaan. Bovendien kun je er eenvoudig nog iets op plaatsen, zoals een gasfornuis of magnetron.

 

Diepvrieskist

De diepvrieskist is het model zoals veel mensen dat van vroeger kennen: een grote kist met aan de bovenkant een klep om de diepvries te openen. Ideaal voor grote gezinnen want je kunt er lekker veel in kwijt. Je moet wel zelf een beetje handig met indelen zijn, want je hebt niet het voordeel van de lades zoals in een vrieskast.

 

Wat is beter: een koelvriescombinatie of vriezer kopen?

In je zoektocht naar de beste vriezer heb je je misschien ook wel afgevraagd of het niet verstandiger is om een koelvriescombinatie in plaats van een vriezer te kopen. Als je ook op zoek bent naar een nieuwe koelkast en niet veel ruimte nodig hebt om te vriezen, dan is dat inderdaad een logische overweging.

Heb je al een goede koelkast en wil je vooral meer mogelijkheden om te vriezen, dan is een vrieskast of diepvrieskist absoluut de beste keuze. Het apparaat is volledig ontworpen om zo goed mogelijk te vriezen en bovendien heb je vaak veel meer ruimte dan bij een koelvriescombinatie.

 

 

Hoe kies je de beste vriezer?

 

Je hebt nu alle informatie op het gebied van vriezers en kunt daarmee een goede keuze maken. Wat die keuze precies is hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen. Zet die daarom eens goed voor jezelf op een rijtje en bepaal zo wat voor jou de beste vriezer is. Allereerst zal je gezinssamenstelling bepalend zijn. Ben je alleen of met z’n tweetjes, dan ben je met een tafelmodel of vrieskast tot 100 liter waarschijnlijk heel tevreden. Is het bij jou thuis een gezellige boel met veel kinderen, dan zul je eerder geïnteresseerd zijn in een ruime diepvrieskist.

Ook de plek waar jouw nieuwe vriezer komt te staan is iets waar je vooraf goed over na wilt denken. Dat bepaalt bijvoorbeeld of je vrieskast een links- of rechtsdraaiende deur heeft. Bij een diepvries voor in de schuur kijk je uiteraard ook nog naar de klimaatklasse. Van een vriezer die binnen staat wil je daarentegen vooral dat deze lekker stil is. Uiteraard speelt budget ook een rol. Je kunt je voorstellen dat een grote diepvrieskist een wat hoger prijskaartje heeft dan een tafelmodel vrieskast. Maar ook functies zoals NoFrost en een hogere vriescapaciteit spelen daarin mee. 


DEALER VAN ALLE GROTE MERKEN