Stofzuigers : keuzemenu
De onmisbare hulp in ieder huishouden
Stofzuigen, niemand doet het voor zijn plezier maar toch leven we allemaal graag in een schoon huis. Het is een klusje waar we niet aan ontkomen, dus je kunt het daarom maar beter zo prettig mogelijk voor jezelf maken. Hoe je dat doet? Door een goede stofzuiger te kopen natuurlijk! De prijs en het vermogen zijn voor veel mensen de belangrijkste punten om op te letten bij de aankoop van een stofzuiger, maar er zijn nog veel meer eigenschappen die meetellen. Wil je bijvoorbeeld ook gemorste vloeistoffen op kunnen zuigen? En heb je al eens nagedacht over een draadloze stofzuiger? In dit artikel leggen we je precies uit wat er allemaal mogelijk is en welke soorten stofzuigers er allemaal zijn. Zo kun jij de stofzuiger kiezen die het huishouden voor jou voortaan een stuk makkelijker gaat maken!
Maximale vermogen
Het maximale vermogen van een stofzuiger zal verlaagd worden naar 900 Watt. Vaak wordt er gedacht dat dit invloed heeft op de zuigkracht van een stofzuiger. Dit is echter niet het geval. Het vermogen heeft enkel invloed op het energieverbruik van een stofzuiger. Hoe lager het vermogen, hoe voordeliger het is. Voor een goed zuigresultaat kun je het beste kijken naar de zuigkracht.
Geluidsniveau
Het maximale geluidsniveau wat een stofzuiger mag produceren per september is 80 dB. Al geproduceerde stofzuigers met een hogere dB mogen nog wel verkocht worden totdat deze zijn uitverkocht. Nieuwe modellen mogen echter niet meer dan 80 dB produceren.
Minimale DPU (dust pick-up)
Naast het vermogen en het geluidsniveau moeten alle nieuwe stofzuigers een minimale DPU hebben van 70% op tapijt en 95% op harde vloeren.
Belangrijke eigenschappen van een stofzuiger
Wat is nu een goede stofzuiger? Een stofzuiger die het makkelijk maakt om je vloer schoon te maken zou je zeggen. Het gaat inderdaad uiteindelijk allemaal om het eindresultaat, maar hoe goed dat resultaat is hangt af van verschillende eigenschappen van een stofzuiger. We zetten ze even voor je op een rijtje.
Zuigkracht
Dat een stofzuiger met meer vermogen beter zuigt is één van de meest hardnekkige mythes. Bovendien heeft Europese wetgeving ervoor gezorgd dat nieuwe stofzuigers per september 2017 nog maar een vermogen van maximaal 900 watt mogen hebben. Je kunt daarom beter kijken naar de maximale zuigkracht van een stofzuiger. Hierbij kun je er wél zeker van zijn dat een hogere waarde ook echt betekent dat de stofzuiger een hogere zuigkracht heeft.
Gewicht
De meeste stofzuigers beweeg je soepel door de kamers dankzij hun wieltjes, maar wanneer je in een huis met meerdere verdiepingen woont ontkom je er niet aan om je stofzuiger de trap op te tillen. Kijk daarom ook goed naar het gewicht van de stofzuiger, een apparaat van 5 kilo til je nu eenmaal makkelijker naar boven dan een exemplaar van 10 kilo.
Luchtfilters
Zijn er mensen in huis die last hebben van een (stof)allergie? Dan is het natuurlijk extra belangrijk om goed te stofzuigen. Let daarbij ook op het type luchtfilter. Een HEPA-filter houdt bijvoorbeeld meer kleinere stofdeeltjes vast, zodat de lucht in huis schoner blijft. Een microfilter doet eigenlijk hetzelfde, maar is iets minder effectief dan een HEPA-filter. Bovendien kun je een HEPA-filter wassen en moeten microfilters steeds vervangen worden. Tot slot krijgen mensen met een allergie vaak het advies te kiezen voor een stofzuiger met waterfilter, maar deze blijken in de praktijk minder goed te werken dan HEPA-filters. Er bestaat zelfs risico op schimmel in het waterreservoir.
Nat en/of droog
De meeste stofzuigers zijn bedoeld om droog vuil mee op te zuigen. Er zijn echter ook stofzuigers die zowel droge stoffen als vloeistoffen op kunnen zuigen. Geen overbodige luxe voor gezinnen met kinderen bijvoorbeeld, waar nog wel eens een glas ranja of andere vloeistoffen op de vloer belanden. Er zijn ook stofzuigers op de markt die uitsluitend bedoeld zijn om vloeistoffen op te zuigen, maar die zal je in huis niet zo snel nodig hebben.
Energielabel
Het is wel zo prettig als apparaten die je regelmatig gebruikt zuinig met energie omgaan. Dat is goed voor het milieu en het scheelt natuurlijk ook weer op de jaarlijkse energierekening. Hoewel de meeste stofzuigers tegenwoordig over het zuinige energielabel A beschikken zijn er toch ook nog veel modellen die meer stroom verbruiken. Het energielabel is dus een belangrijk aandachtspunt als je een stofzuiger gaat kopen. Hou er wel rekening mee dat alleen nieuwe stofzuigers een energielabel hebben. Bij oudere modellen van voor september 2015 was dit nog niet verplicht en ontbreekt het label dus vaak.
Stofopvang
Al het vuil dat een stofzuiger opzuigt moet natuurlijk ergens heen. Er zijn op het gebied van stofopvang twee opties. Ten eerste kun je kiezen voor de traditionele stofzak. Op zich een prima methode, al moet je wel regelmatig nieuwe stofzakken kopen. Een stofreservoir is wat dat betreft voordeliger, maar je moet er wel rekening mee houden dat je deze zelf moet legen en reinigen.
Snoerlengte
Je kent het ongetwijfeld: je bent druk aan het stofzuigen en het snoer van je stofzuiger is nét te kort om ook dat laatste hoekje nog even mee te pakken. Stofzuigers kunnen verschillende snoerlengtes hebben, dus dat is een goede eigenschap om op te letten als je regelmatig tegen dit probleem aanloopt. Wil je optimale bewegingsvrijheid hebben, dan kun je het beste een draadloze stofzuiger kopen.
Inhoud
De inhoud van een stofzuiger bepaalt hoeveel vuil je kunt opzuigen voordat de stofzak vervangen of het stofreservoir geleegd moet worden. Voor een klein appartement zal je niet zoveel inhoud nodig hebben, maar voor een grote gezingswoning is veel inhoud juist wel erg
Soorten stofzuigers
Nu we de verschillende eigenschappen op een rijtje hebben gezet gaan we eens kijken welk model stofzuiger je kopen wilt. Je kunt doorgaans kiezen uit de volgende soorten stofzuigers: sledestofzuiger, ketelstofzuiger, steelstofzuiger, robotstofzuiger, kruimeldief..
Sledestofzuiger
Het meest klassieke model stofzuiger wordt ook wel de liggende stofzuiger genoemd. Deze bestaat uit een verrijdbaar gedeelte waarin zich de motor en stofzak of stofreservoir bevinden. Het stof zuig je op via de stofmond, die via een steel en slang met de stofzuiger is verbonden. De sledestofzuiger doet zijn werk goed, maar het snoer beperkt wel je bewegingsvrijheid. De stofzakloze modellen in deze categorie staan ook wel bekend als cycloonstofzuigers.
Ketelstofzuiger
De ketelstofzuiger is een wat ruimere variant van de populaire sledestofzuiger. Dit model heeft over het algemeen meer inhoud en is dus vooral interessant voor wie een groot huis heeft of wat vaker stofzuigt. Vaak kunnen ketelstofzuigers zowel droog als nat zuigen.
Steelstofzuiger (2-in1 stofzuiger)
Wil je je wat vrijer kunnen bewegen tijdens het stofzuigen? Kies dan voor een steelstofzuiger. Alle onderdelen zijn verwerkt in en rond een steel. Dit model is lichter dan traditionele stofzuigers en bovendien draadloos. Dit betekent wel dat je de stofzuiger steeds weer op moet laden en rekening moet houden met de beperkte accuduur. De accu is na gemiddeld 20 minuten leeg, wat weinig tijd is om een heel huis te stofzuigen. Het stofreservoir is vaak ook wat kleiner, waardoor veel mensen deze stofzuiger voor de kleine stofzuigklusjes tussendoor gebruiken. Sommige modellen zijn uitgerust met een afneembare kruimeldief, dit wordt dan een 2-in-1 stofzuiger genoemd.
Robotstofzuiger
Heb je weinig tijd of gewoon een hekel aan stofzuigen? Laat dan een robotstofzuiger het werk voor je doen. De meest eenvoudige modellen gaan willekeurig de vloer over, waardoor er soms plekken worden gemist. De wat duurdere robotstofzuigers beschikken over een slimmer navigatiesysteem, waardoor je een schoner resultaat krijgt.
Kruimeldief
Wil je alleen even de kruimels van de bank opzuigen of een kleine knoeipartij oplossen? Dan is een kruimeldief een handige hulp. Klein, compact en draadloos, zodat je snel kunt opruimen. De zuigkracht en inhoud zijn echter te klein om vloeren te stofzuigen, dus daarvoor zal je een echte stofzuiger nodig hebben.
Wat is een goede stofzuiger voor mij?
Heb je alle informatie hiervoor doorgenomen, dan weet je dat er verschillende stofzuigers zijn voor verschillende situaties. De vraag wat een goede stofzuiger is, kan dan ook door iedereen verschillend beantwoord worden. Ben je op zoek naar een allround stofzuiger die je goed helpt bij het huishouden? Dan zal je al snel uitkomen bij een sledestofzuiger of een ketelstofzuiger. Deze bieden het meeste qua zuigkracht en inhoud en kunnen soms zelfs vloeistoffen opzuigen. Zijn er mensen met een allergie in huis? Let dan wel goed op het type filter zodat behalve de vloer ook de lucht in huis schoon is. Is stofzuigen een klusje dat je vooral vaak even snel en makkelijk tussendoor wilt doen? Overweeg dan om een steelstofzuiger te kopen. Dit draadloze model is lekker licht, waardoor je ‘m gemakkelijk even tussendoor pakt. De afneembare kruimeldief van de 2-in-1 modellen biedt je nog meer flexibiliteit.