Wasmachine : keuzemenu


 

 

Wasmachine kopen: Waar moet je op letten?

 

 

  

Nieuwe wasmachine kopen

Een wasmachine is geen product waar veel mensen zich dagelijks in verdiepen, maar die we allemaal wel wekelijks gebruiken. Hij moet het vooral goed doen, de was schoon maken en zo min mogelijk gedoe geven. Maar soms moet je nou eenmaal een nieuwe wasmachine kopen en dan is het goed om kritisch te kijken naar de potentiele nieuwe aankoop, om zo een exemplaar in huis te halen die het beste bij jouw wensen past en die weer jarenlang mee kan.

 

Belangrijkste eigenschappen wasmachine

Natuurlijk is de belangrijkste eigenschap van een wasmachine dat hij jouw was zo schoon mogelijk maakt. Maar welke wasmachine dat voor jou kan doen, hangt af van de eigenschappen van de machine en jouw omstandigheden.

 

Koolborstelloze motor

De wasmachine wordt aangedreven door een motor. Er zijn twee mechanismen te onderscheiden: een aandrijving met gebruik van koolborstels en de zogenaamde koolborstelloze motor. De voordelen van dit systeem is dat de motor een stuk stiller kan functioneren door de directe aandrijving en dat het aan minder slijtage onderhevig is. De naam die fabrikanten aan dit koolborstelloze systeem geven verschilt. AEG noemt dit bijvoorbeeld ‘Silent System Plus’, LG ‘Direct Drive’ en Miele ‘FU-motor’. Om het overzichtelijk en duidelijk te houden voor jou als consument houden wij het algemeen en geven we dit verschil bij de wasmachines simpel aan als: koolborstelmotor of koolborstelloze motor.

 

Energieklasse

De energieklasse van een wasmachine geeft aan hoe zuinig een wasmachine is in zijn energieverbruik, waarbij een A+++ het zuinigst is en een D het minst zuinig. Tegenwoordig hebben vrijwel alle wasmachines een A+ of hoger energie label en zijn de meeste wasmachines zo zuinig dat er in de categorie A+++ grote variatie ontstaan is, waarbij A+++-50% het zuinigst is. Hoe beter het energielabel, hoe minder geld je kwijt zult zijn aan energiekosten.

 

Hotfill

Hotfill betekent dat de wasmachine warm water uit de kraan haalt, en dus niet het water zelf opwarmt. Dit kan veel energie schelen. Er moeten wel twee waterslangen worden aangesloten, waarvan één moet worden aangesloten op een warmwaterkraan.

  

Toerental

Het toerental geeft aan hoe goed de wasmachine in staat is de was droog te maken na een wasbeurt.. Het toerental op een wasmachine varieert meestal tussen de maximaal 1200 tot maximaal 1800 toeren. Hoe hoger het maximale aantal toeren, hoe droger de was uit de machine komt, dus hoe sneller deze droog zal zijn in de wasdroger of in de buitenlucht.

 

Eco Bubble ™

Eco Bubble is een techniek waarbij op lage temperaturen even goede wasresultaten worden behaald als op hogere temperaturen. Dit komt omdat er in bubbels in het zeepsop worden geblazen waardoor het wasmiddel beter in de kleding doordringt.

 

Vulgewicht

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilo aan was er in een keer in de wasmachine kan; hoe meer gewicht, hoe meer er in de wasmachine kan. Voor je een keuze maakt is het verstandig een keer je was te wegen, om zo een inschatting te maken. Een te volle wasmachine maakt niet goed schoon, maar een te grote zal meer water gebruiken dan nodig. De gemiddelde wasmachine heeft een vulgewicht van 7 á 8 kilo, wat voor een gemiddeld gezin genoeg is.

 

 

Soorten wasmachines

 

Voorlader

Bij een voorlader zit de deur logischerwijs aan de voorkant. Hierdoor kan je deze machine makkelijker onder bijvoorbeeld een aanrechtblad plaatsen of bovenop de wasmachine een wasdroger of iets anders zetten. Hoe groot het deurtje is verschilt per model. Het nadeel van deze modellen is dat je altijd zal moeten bukken om je wasmachine in of uit te laden.

 

Bovenlader

Bij een bovenlader zit de deur aan de bovenkant. Met een bovenlader hoef je geen rekening te houden met de ruimte om de wasmachine heen, want de deur zit aan de bovenkant. Ook zijn deze vaak wat minder breed dan wasmachines met voorladers, waardoor ze ook in kleine ruimtes goed passen. Nadeel is wel dat je hier geen wasdroger of iets anders bovenop kan zetten.

 

Wasdroogcombinatie

In een wasdroogcombinatie kan je je was zowel wassen als drogen en heb je dus geen aparte droger meer nodig. Hoewel dit ideaal klinkt, zitten er ook een aantal nadelen aan. Let er ook op dat je vaak minder gewicht aan was kan drogen dan dat je kan wassen. Je kan dus nooit een volle wasmachine gelijk laten drogen. Ook gebruiken deze combinaties vaak meer water en energie.

  

Welke wasmachine past bij jou?

Voor je een wasmachine uitkiest is het belangrijk goed je eigen gebruiken en de omgeving waar de wasmachine in komt te staan onder de loep te nemen. Immers of de machine goed presteert hangt niet alleen van de machine af maar ook van wat je er van vraagt. Neem de volgende tips mee in je overweging.

Heb je een gezin of draai je veel was? Dan is een grotere capaciteit voor het vulgewicht aan te raden. Ook een hoger toerental is dan handig zodat je niet te lang met natte was blijft zitten. Bedenk ook goed waar in huis de wasmachine komt te staan. Als hij dicht bij een slaapkamer staat is een stille wasmachine van belang. Komt je wasmachine in een badkamer of een kleine ruimte, en heb je geen droger nodig? Overweeg dan eens een bovenlader. Deze machines zijn beduidend kleiner en kunnen in kleine hoekjes neergezet worden. Wil je je wasmachine inbouwen, let er dan op dat deze daarvoor geschikt is.

  

Nieuwste ontwikkelingen

Tegenwoordig zijn er slimme wasmachines die zelf kunnen meten hoe vol de trommel zit en daar het programma op aan kunnen sluiten. Zo kan je in theorie veel water besparen.Ook nieuw zijn slimme wasmachines die via wifi verbonden zijn met bijvoorbeeld je tablet. Zo kan je op afstand je wasmachine aanzetten en het programma instellen. Nadeel is natuurlijk dat je wel zelf je was in- en uit je machine moet halen, waardoor het voordeel van deze feature beperkt is.   

 

 


DEALER VAN ALLE GROTE MERKEN